Cookie-inställningar Vår webbplats använder cookies för att webbplatsen ska fungera korrekt och för att din användarupplevelse ska bli ännu bättre. Läs mer om våra principer för dataskydd.
Vårdare Evelina från Gladas

Vårdarens vardag

Intervju med Evelina Alaluusua, vårdare på Gladas serviceenhet i Vanda

Då Evelina kom från Sverige till Finland för att sommarjobba år 2013 hade hon ingen aning om att hon ännu åtta år senare skulle hitta sig själv i grannlandet och allra minst inom vårdbranschen. Sedan tre år tillbaka jobbar hon som vårdare på Gladas serviceenhet i Vanda och stortrivs med sitt jobb.

Jag kom till Finland via Nordjobb för att sommarjobba. Efter det började jag studera till närvårdare vid Prakticum via läroavtal och har bott i Finland sedan dess, förklarar Evelina. På Gladas serviceenhet har Evelina jobbat sedan oktober 2018 och hon har inte en dag ångrat sitt val av yrke eller arbetsplats.

De som bor på Gladas är unga brukare och de flesta har flyttat hemifrån för första gången. De är aktiva och mycket i vardagen handlar om att träna på att bo självständigt. Man lär sig städa, byka och laga mat. Sammanlagt bor det 11 brukare på Gladas, och två till är på kommande och de flesta är i 20-års åldern. Personalen består för tillfället av nio vårdare, en ledande handledare och en sjukskötare.

”Man blir som en liten familj här”

Precis som för många andra, har epidemin påverkat brukarnas vardagsliv och mycket av det som man tidigare sysslade på fritiden är inte i dagsläge möjligt. Evelina berättar att man innan epidemin gjorde mycket utflykter tillsammans, medan man idag är mera hemma och lagar mat och bakar tillsammans. Även dagverksamheten sker för tillfället på boendet.

Till sin personlighet är Evelina kreativ och tycker om att fundera på olika lösningar, hon har inget speciellt sätt som hon måste utföra saker på. Den egenskapen kommer till stor nytta då brukarnas motivation tryter och Evelina berättar att hon har olika knep som hon brukar ty sig till. Det är ju lätt att motivera till roliga saker, men de mindre roliga sakerna som att städa är mera utmanande att motivera till. Det upplevs ofta tråkigt att städa den egna lägenheten, det är till exempel roligare att städa kompisens lägenhet, lyfter Evelina fram som ett litet tips och säger att de flesta sysslor är mer motiverande om man gör dem tillsammans.

För Evelina passar skiftesjobbet som hand i handske och hon trivs med den variation som arbetsturerna medför. Hon berättar hur brukarna jublar då man kommer på jobb och blir ledsna när man berättar att man ska vara ledig. De är glada för det minsta lilla och är så ärliga. Man blir som en liten familj här.

Evelina påpekar att coronatiden har varit tung för alla, såväl personal som brukare. Det är ett värdefullt arbete som vårdarna gör, fortsätt kämpa på!

Text: Malin Johansson