På dagverksamheten Regnbågen i Pargas har man en engagerad personal som brinner för sitt arbete och som gillar att ta sig an utmaningar. Regnbågen hör till KUR serviceenhet som erbjuder kris-, undersöknings- och rehabiliteringsperioder för personer med intellektuella och övriga funktionsnedsättningar.
Cia Holmberg och Ann-Sofie Ahlgren, som båda jobbar vid Regnbågen, berättar att det är drygt fem år sedan Regnbågen startade upp sin verksamhet och förklarar att man länge väntade på att nybygget vid KUR serviceenhet skulle stå klar. Då KUR serviceenhet öppnade sina dörrar under våren kunde dagverksamheten äntligen köra igång på allvar. Tanken är nämligen att Regnbågen ska serva brukarna som kommer till KUR serviceenhet. I samarbete med Kårkullas expertteam kartlägger man syftet med brukarnas vistelse och fungerar som en rehabiliterande dagverksamhet. KUR serviceenhet hör till Expert- och utvecklingscentret, som är expertenheten vid samkommunen.
– Jag har jobbat två år på Regnbågen och tre år innan dess på Saktis serviceenhet på Kårkullbacken. Innan dess jobbade jag 26 år som frisör och ville pröva på något annat. Dessutom har jag ett barn med specialbehov, så det sitter i ryggmärgen, förklarar Cia.
Ann-Sofie Ahlgren har jobbat på Kårkulla sedan 2001 då hon blev färdig närvårdare, med undantag för ett par år som hon tillbringade i Sverige med att jobba inom omsorgen. Under sin tid på Kårkulla har hon hunnit med att jobba inom en del olika enheter på Kårkullbacken, bland annat på Saktis- och Triangelns serviceenheter samt på den före detta Undersökningsavdelningen. Även Ann-Sofie är mamma till ett barn med specialbehov.
För tillfället består personalen på Regnbågen av Cia och Ann-Sofie. De känner varandra utan och innan och betonar också hur viktigt det är att man kan lita på sin kollega.
– Vi behöver bara se på varandra, så vet vi vad vi ska göra, konstaterar Cia. Visserligen har vi alarmknappar, som vi alltid måste kvittera och det finns en alarmkedja inom KUR serviceenhet, fortsätter hon.
Cia och Ann-Sofies dag börjar vanligtvis klockan åtta på morgonen och slutar fyra på eftermiddagen. Ibland händer det dock att de kommer redan till klockan sju för att hjälpa till med morgonsysslorna vid enheten. Till morgonrutinerna hör att läsa rapporter från Abilita och förbereda sig för dagens brukare som kommer till Regnbågen klockan nio. Varje dag på Regnbågen börjar på samma sätt – man håller morgonsamling, går igenom dagens datum, namnsdagar och så får var och en berätta vad man har på hjärtat.
– Det är jätteomtyckt av brukarna, säger Ann-Sofie och Cia med en mun.
För brukarnas del avslutas dagen senast klockan tre på eftermiddagen, medan Ann-Sofie och Cia fortsätter med att göra bordsjobb, som till exempel skriva rapporter, tills klockan är fyra då deras arbetsdag tar slut. Ingen brukare kommer för en hel dag till Regnbågen, utan alla har sina individuella scheman och terapiträffar som också sker under dagen.
– Det är så individuellt vad man gör på Regnbågen.Till exempel kan det handla om vardagssysslor som att torka bord och plocka in kärl i diskmaskinen, ADL-funktioner. Många som kommer till oss har ett dåligt självförtroende och har svårt att klara sig i sociala sammanhang, förklarar Ann-Sofie.
Både Ann-Sofie och Cia understryker att det man gör vid Regnbågen ska vara meningsfullt och varierande och samtidigt på olika nivåer. De vill se en tanke bakom verksamheten och medger att de ibland kräver alltför mycket av sig själva. Orsaken till detta ligger i att de båda två är mödrar till ett barn med specialbehov och de vet precis hur de själva som förälder skulle önska att verksamheten såg ut för att motsvara förväntningarna. Ett viktigt stöd i arbetet är de månatliga träffarna med Kårkullas ledande psykolog Anita Norrdahl och pedagogiska handledaren Annika Lahtinen som ger handledning och informerar om nya brukare som är på väg till enheten.
Brukarna som kommer till Regnbågen är ofta unga vuxna i åldern 18-30 år och majoriteten kommer från Nyland och Österbotten, även ett par brukare från Åland har besökt enheten.
Varken Cia eller Ann-Sofie sticker under stol med att arbetet vid Regnbågen tidvis är psykiskt tungt och krävande. Arbetsgruppen är tidvis stor och det är ett tätt samarbete med boendeenheten vid KUR och expertgruppen där kommunikationen ska fungera alla parter emellan. Men solskenshistorierna är många vid Regnbågen och Cia lyfter fram hur givande det är att få se brukarna göra framsteg och så småningom packa sin ryggsäck för att lämna enheten för att klara sig på egna ben.
– Det vi gör känns meningsfullt. Man får så mycket av brukarna och känslan då man lyckas är otrolig. Utmaningarna är givande och vi brinner båda för det här jobbet, poängterar Ann-Sofie.
Både Cia och Ann-Sofie betonar att verksamheten vid KUR serviceenhet ännu söker sina former och man jobbar för att hitta de rätta strukturerna. Ett återkommande problem är att brukarna som kommer till enheten ofta är hemlösa och inte har ett boende att återvända till. Det är väldigt viktigt att brukarna kommer ut vid rätt tidpunkt från enheten. Den rådande coronaepidemin har förstås också satt sina käppar i hjulet. Men man är dock på god väg och viljan och kunskapen för att lyckas är det inget fel på!
Text och bild: Malin Johansson
Är ett jobb som vårdare något som intresserar dig? Bekanta dig då med våra lediga jobb eller lämna in en öppen ansökan!